15 Mart 2013 Cuma

Sıkça Sorulan Sorular - SSS


Bebeğim ne zaman yüzme öğrenmeye başlayabilir?

Bu soruya verilecek yanıt göbek bağı iyileşir iyileşmez olabilir ancak, bebekler 3-4 aylık olana kadar duruşlarını kontrol edemez ve başlarını kaldırarak çeviremezler. 3-4 aylık bebekler sosyal ilişkiler kurabilmekte ve etrafında olanların farkına varabilmektedirler. İstemsiz refleksleri hızla istemli hareketlere dönüşmektedir.

4 aya kadar bebekler annelerinin bağışıklık sistemine bağımlıdır. 4-6 ay arası dönemde anneden alınan fayda azalmaya başlar ve çoğunlukla 6 ay civarında tamamen kendi bağışıklık sistemiyle korunmaya başlar.
Bağışıklık sistemiyle ilgili nedenler sebebiyle 4 ay öncesi dönemde ebeveynlere evlerinde banyoda yenidoğanlarının suyla bağlarını sağlamalarını öneriyoruz. Örneğin, sıcak, rahat ve sakin bir ortamda bebeklerinizi emzirmeyi deneyebilirsiniz.

Bebeğinizi 9 ay boyunca plasenta sıvısı içinde taşıdığınızı unutmayın!

Yüzme eğitim programının bebeğime ne gibi faydası olacaktır?

Bebek ve Çocuklar için Yüzme ve Su Güvenliği Eğitim Programı herşeyden önce klasik bir “yüzme öğrenme” programı değildir. Programın asıl ve en önemli amacı bebeğinizin ve/veya çocuğunuzun bir tehlike anında kimsenin yardımına ihtiyaç duymacak şekilde hayatını kurtarabilmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra bebeğin fiziksel ve psikolojik gelişimine katkı sağlayan birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları,

-Beyinin en hızlı geliştiği dönemde düzenli şekilde yapılan aktiviteler gelişim sürecini hızlandırır ve kuvvetlendirir.

- Yeni aktiviteler ve öğrenilen hareketlerde sağlanan başarı bebeğin özgüvenini artırır.

-Grup aktivitesinde sosyal ilişkilerin anlamı öğrenilir. Veli ile bebek arasındaki güven duygusu pekiştirilir.

-Yüzme, bebeğin tüm kaslarının zorlanmadan gelişmesini sağlayabilen TEK aktivitedir.

-Sıcak ve güvenli bir ortamda velisi ve arkadaşlarıyla zaman geçirmek bebeğin mutluluğunu artıracaktır.

Evimizde özel havuzumuz var. Bebeğime/çocuğuma kendim de yüzme öğretebilirim. Özel bir programa neden ihtiyaç duyayım?

Bebek ve Çocuklar için Yüzme ve Su Güvenliği Programında kullanılan teknikler, yıllar boyunca edinilen tecrübe ve denemeler sonucunda, Avustralya Hükümetinin belirlediği esaslar çerçevesinde, Avustralya Yüzme Antrönerleri ve Yüzme Eğiticileri Birliği’nin (ASCTA) Eğitim Bölümü olan «Swim Avustralya» tarafından oluşturulmuştur.

Elbette kendi kendine bisiklet kullanmayı veya gitar çalmayı öğrenen kişiler bulunduğu gibi, yüzme de bu şekilde öğrenilebilir. Ancak doğru metodlar ve uygun yaklaşımlar uygulanmadığı takdirde, çocuklarımızda çok çeşitli korkular (su, yıkanma, derinlik, sıvı, boğulma vs.) oluşabilir ve bazı hallerde bu korkuların giderilmesi de mümkün olmayabilir. 

Yüzmeöğrenmeye gerekyok ki, Ankara’da deniz mi var?

Ülkemizde bu konudaki sağlıklı  verilere henüz ulaşılamamakla birlikte,  Avustralya’da 5 yaş altı boğulma vakalarının %41.5’i havuzlarda. %19.5’I banyo’da, %15.9’i baraj ve göletlerde, %14.6 ‘ü ise göl ve nehirlerde meydana gelmektedir. 

ABD’de yapılan araştırmalardan, 5 yaş altı boğulma vakaları en çok Arkansas (deniz yok), Florida, Montana (deniz yok), Nevada (deniz yok), Oklahoma.(deniz yok) ve Arizona’da (deniz yok) hem de 10 çocuktan 9’unun bir yetişkin gözetiminde iken boğulduğu öğrenilmiştir.

Bebeğimin yüzme öğrenmesini ve eğitime katılmasını isterim ama ben yüzme bilmiyorum. Ne yapabilirim?
Eğitim bir yetişkinin ayakta durabileceği derinlikteki havuzlarda yapılmaktadır. Eğitime anne-baba ve bebeğin katılımı esas olmakla birlikte, istenildiği takdirde bebeğin güven duyduğu ve tanıdığı bir yetişkin (anneanne, teyze, bakıcı vb.) de katılabilir.

Bebeğim çok küçük, hastalık bulaşırsa?

Çocukluk dönemi aşı takviminde belirtilen hastalıklara sebep olan organizmalar havada bulunan organizmalardır ve klorlu sularda bulunmamaktadır. Tabii ki grip, ishal gibi hastalığı bulunan bebeklerinizi normale dönene kadar eğitime getirmemelisiniz.

Eğitime gelirken neler getirelim?

Mayo (mutlaka yedek bulundurulmalı), havlu ve terlik yeterlidir. Narin ciltliler için krem getirilmeli ancak sadece havuz sonrası kullanılabilir. Havuzumuz yeterli sıcaklığa sahip olacağından dalgıç mayosu türü mayolara gerek yoktur. Havuza sızıntının önlenmesi için normal bir mayo ve üzerine kullanılıp atılabilen bez mayo kullanmalısınız. Bir sızıntı anında havuz boşaltılmakta ve gün boyu kullanılamamaktadır.

Kolluk yada simit?

Kısaca hayır!

Bebeğime eğitimden kaç saat önce yemek yedirmeliyim?

Eğitimden 1-2 saat önce yemek verilmesi, emziren annelerin 1 saat önce az miktarda emzirmeleri uygundur. Eğitim sonrası bebeklerin ilave besin ihtiyacı olabileceğini unutmayınız.

Bebeğim eğitim sırasında ağlarsa?

Bebekler çok çeşitli nedenlerden ağlayabilir: yorgunluk, açlık, diş çıkarma vs. Sorunlarınızı eğitmeninizle paylaşarak bebeğinizin ortama alışmasını sağlayabilirsiniz.

Eğitim süresi ne kadar?

Bir ders süresi 40 dakikadır.

Dikkat etmem gereken başka hususlar var mı?

-Havuz dışında yerler kaygan olabilir. Çok dikkatli olmalısınız.

-Havuza girmeniz söylenmeden girmeyiniz.

-Bebeğinizin çift mayo kullandığından emin olunuz.

-Program başlamadan önce eğitmeni bilmesi gerekenler hakkında bilgilendiriniz.

-Rahat, sakin ve huzurlu olunuz. Her  daim gülümsemeyi unutmayınız!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder